RYS HISTORYCZNY
1992 r. – Początek historii Zakładów Mięsnych „Dobrosławów” – Henryk Amanowicz wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku zarejestrował działalność gospodarczą pod nazwą: P. U. H. Ubojnia. W jej ramach skupował żywiec od innych hodowców i prowadził jego ubój.
1993 r. – Zbudowano ubojnię trzody chlewnej i bydła. Początkowo była to działalność na niewielka skalę, ubijano ok. 100 szt. dziennie.
1998 r. – Zbudowano chłodnię, co pozwoliło na zwiększenie uboju do 200 sztuk dziennie. Wybudowano nową ubojnię, o wydajności do 80 szt. na godzinę. Wtedy powstał też kompleks obejmujący pomieszczenia do rozbioru, chłodnie mięsa i administrację.
2001 r. – Startują pierwsze hurtownie w Elizówce i Chełmie.
2002 r. – Rozbudowano chłodnie półtusz zapewniając zdolność przechowalniczą na poziomie 1000 szt.
2003 r. – Powiększono infrastrukturę o zaplecze techniczne i myjnię do obsługi środków transportu.
2004 r. – Uruchomiono masarnię. Produkcja wędlin początkowo wynosiła około 2 ton dziennie – na potrzeby nowo otwartych sklepów w Lublinie i Puławach. Wraz ze wzrostem zainteresowania smacznymi produktami z „Dobrosławowa” sukcesywnie powstawały kolejne sklepy i hurtownie m.in. w Tomaszowie Lubelskim i Terespolu. Do końca 2009 r. ZM „Dobrosławów” Henryk Amanowicz rozwinęły 40 własnych punktów sprzedaży.
2005 r. – 2009 r. – Przeprowadzono kompleksową modernizację. Powstał nowoczesny zakład ubojowy, wyposażony w wysokiej klasy maszyny i urządzenia produkcyjne gwarantujące dużą wydajność, bezpieczeństwo i bardzo dobrą jakość. Zbudowano zaplecze socjalne i administracyjne. Dokonano wymiany nawierzchni asfaltowej na placach manewrowych, zmodernizowano drogi dojazdowe do zakładu, rozbudowano parkingi przyzakładowe a także unowocześniono ujęcia wody pitnej. Znacząco rozbudowano również tabor samochodowy. W wyniku tych inwestycji zakład osiągnął najwyższe standardy europejskie.
2010 r. – Oddano do użytku mroźnię paletową na 2000 ton mięsa.
2011 – 2012 r. – Uruchomiono mechaniczno – biologiczną oczyszczalnię ścieków oraz pomieszczenie obróbki termicznej, nową chłodnię wędlin i myjnię pojemników.
2013 r. – Wyremontowano zaplecze administracyjne.
2018 r. – Rozpoczęto prace zmierzające do uruchomienia własnego zaplecza surowcowego.
2022 r. – Prężnie działający zakład zatrudnia blisko 500 osób i posiada około 100 punktów sprzedaży – hurtowni i sklepów firmowych.