Polskie wędliny. Tradycja i smak.

Historia

Zakłady Mięsne „Dobrosławów” mogą się poszczycić dwudziestoletnią tradycją i doświadczeniem w branży mięsnej. Od pierwszej chwili główną siłą napędową firmy jest jej założyciel i właściciel Henryk Amanowicz. Początki działalności nie należały do najłatwiejszych, gdyż trzeba było zbudować wszystko od podstaw. Pomimo tego ZM „Dobrosławów” z małej firmy zajmującej się jedynie skupem i ubojem trzody chlewnej stały się stabilnym przedsiębiorstwem o ugruntowanej pozycji na rynku. Na przestrzeni lat dokonano wielu inwestycji i modernizacji zakładu, firma nieustannie się rozwijała. Obecnie jest jednym z największych zakładów mięsnych we wschodniej Polsce.

 Najważniejsze daty w rozwoju firmy:

  • 1992r. - Początek historii Zakładów Mięsnych „Dobrosławów” - Henryk Amanowicz wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku zarejestrował działalność gospodarczą pod nazwą: P.H.U. Ubojnia. W jej ramach skupował żywiec od innych hodowców i prowadził jego ubój.
  • 1993r. - Zbudowano ubojnię trzody chlewnej i bydła. Początkowo była to działalność na niewielka skalę, ubijano ok. 100 szt. dziennie.
  • 1998r. - Zbudowano chłodnię, co pozwoliło na zwiększenie uboju do 200 sztuk dziennie. Ponieważ popyt na produkty z „Dobrosławowa” stale rósł, zdecydowano o wybudowaniu nowej ubojni, o wydajności do 80 szt. na godzinę. Wtedy powstał też kompleks obejmujący pomieszczenia do rozbioru, chłodnie mięsa i administrację.
  • 2001r. - Startują pierwsze hurtownie w Elizówce i Chełmie.
  • 2002r. - Rozbudowano chłodnie półtusz, zapewniając zdolność przechowalniczą na poziomie 1000 szt.
  • 2003r. - Powiększono infrastrukturę o zaplecze techniczne i myjnię do obsługi środków transportu. Szybko powiększająca się flota pojazdów wymagała zapewnienia sprawnej obsługi, której już nie były w stanie zapewnić firmy zewnętrzne.
  • 2004r. - Uruchomiono masarnię. Produkcja wędlin początkowo wynosiła około 2 ton dziennie - na potrzeby nowo otwartych sklepów w Lublinie i Puławach. Wraz ze wzrostem zainteresowania smacznymi produktami z „Dobrosławowa” sukcesywnie powstawały kolejne sklepy i hurtownie m.in. w Tomaszowie Lubelskim i Terespolu. Do końca 2009 r. ZM „Dobrosławów rozwinęły 40 własnych punktów sprzedaży.
  • 2005r. - 2009 r. - Przeprowadzono kompleksową modernizację. Powstał nowoczesny zakład ubojowy, wyposażony w wysokiej klasy maszyny i urządzenia produkcyjne gwarantujące dużą wydajność, bezpieczeństwo i bardzo dobrą jakość. Zbudowano zaplecze socjalne i administracyjne. Dokonano wymiany nawierzchni asfaltowej na placach manewrowych, zmodernizowano drogi dojazdowe do zakładu, rozbudowano parkingi przyzakładowe a także unowocześniono ujęcia wody pitnej. Znacząco rozbudowano również tabor samochodowy. W wyniku tych inwestycji zakład osiągnął najwyższe standardy europejskie.
  • 2010r. - Oddano do użytku mroźnię paletową na 2000 ton mięsa.
  • 2012r. - Oddano do użytku biologiczno-mechaniczną oczyszczalnię ścieków a także pomieszczenie obróbki termicznej, nową chłodnię wędlin i myjnię pojemników, które pozwolą na rozwój sieci sklepów firmowych.
  • 2014r. - Przebudowano i zmodernizowano chłodnię poubojową półtusz.

Zapraszamy Państwa

do nowo otwartego sklepu firmowego w:

  •  Piaskach, sklep nr 81
    ul. Lubelska 102
    Godziny otwarcia sklepu:
    pn. - pt. 7:00-17:00
    sb. 7:00-14:00

 

Szybki kontakt

Zakłady Mięsne "Dobrosławów"

Henryk Amanowicz


Dobrosławów 43
24-100 Puławy
tel. 081 881 94 31
fax. 081 881 92 33

handel@dobroslawow.pl