O nas

Henryk Amanowicz

Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz są firmą działającą nieprzerwanie 30 lat. Ich założyciel – Prezes Henryk Amanowicz, jest wiceprezesem Rady Krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej (SRW RP), a także aktywnie działa we władzach Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

W dowód uznania Prezes Henryk Amanowicz został uhonorowany wieloma wyróżnieniami i odznaczeniami, m.in.: przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej „Srebrnym Krzyżem Zasługi” za działalność na rzecz rozwoju polskiego rolnictwa, odznaka honorową „Zasłużony dla Rolnictwa”, a w uznaniu zasług w szerzeniu tradycji rzeźniczych i wędliniarskich „Złotym Metalem” SRW RP. Władze samorządowe poprzez liczne odznaczenia uznają duży wkład Prezesa w promocję regionu w kraju i za granicą oraz działania na rzecz społeczności lokalnej.

Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz są nowoczesnym, rozwijającym się zakładem prowadzącym: ubój, rozbiór, przetwórstwo mięsa oraz nowoczesne mroźnictwo, posiadającym uprawnienia eksportowe do kilkudziesięciu krajów świata. Dzięki rozwiązaniom logistycznym i rozwiniętej flocie transportowej zapewniają nieprzerwany łańcuch dostaw od hodowcy do konsumenta finalnego. Dystrybuują swoje produkty na rynku krajowym poprzez sieć około 100 punktów sprzedaży – hurtowni i sklepów firmowych. Grono odbiorców to polskie małe i średnie przedsiębiorstwa, jak również zagraniczni kontrahenci z wielu państw świata czterech kontynentów.

Produkty zakładu wielokrotnie zdobywały nagrody i wyróżnienia w wielu konkursach branżowych, m.in. w XXX i XXXI edycji Konkursu „Teraz Polska” i „Złote Medale Międzynarodowych Targów Poznańskich”.

Profil działalności

Skup, ubój i rozbiór żywca wieprzowego i wołowego
Współpraca ze sprawdzonymi hodowcami trzody i bydła, nowoczesna technologia uboju, rozbioru i produkcji wędlin, nadzorowana przez specjalistów zapewnia najwyższą jakość oferowanych produktów. Firma dysponuje nowoczesną linią ubojową, pozwalającą na ubój 75 szt./h trzody i 12 szt./h bydła.

Produkcja i sprzedaż mięsa i wyrobów wędliniarskich
ZM „Dobrosławów” oferują szeroki asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów a także wędlin w wielu gatunkach. Uznaniem konsumentów cieszą się takie wyroby jak: Kabanosy, Kiełbasa Głogowska, Pasztetowa, Boczek Prowansalski, Boczek Henryka, Salcesonik Puławski oraz wiele innych. Park maszynowy umożliwia wyprodukowanie 20 ton wędzonek, kiełbas i wyrobów wędliniarskich na dobę. W trosce o bezpieczeństwo klientów wprowadzono systemy kontroli jakości HACCP, a proces produkcyjny objęty jest ścisłym nadzorem weterynaryjnym.

Dystrybucja
Zakłady Mięsne „Dobrosławów” posiadają wciąż rozwijającą się flotę samochodów wyspecjalizowanych do przewozu mięsa oraz do przewozu zwierząt żywych. Dzięki właściwej organizacji i logistyce firma jest dostępna na terenie kraju i poza granicami, a produkty dostarczane są w odpowiednich warunkach i na czas do wszystkich odbiorców.

ZM „Dobrosławów” są właścicielem sieci liczącej ok. 90 sklepów firmowych i hurtowni, głównie na terenie województwa lubelskiego w miejscowościach: Dobrosławów, Puławy, Lublin, Chełm, Tomaszów Lubelski, Terespol, Sławatycze, Bełżyce, Zamość i Nałęczów.

Jakość

Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz to firma przykładająca ogromną wagę do jakości oferowanych przez siebie produktów.
Działania projakościowe realizowane są m.in. poprzez:
• współpracę ze sprawdzonymi hodowcami trzody i bydła;
• stosowanie nowoczesnej technologii uboju, rozbioru i produkcji wędlin;
• postępowanie zgodnie z wymogami przepisów dotyczących żywności;
• objęcie całego procesu produkcyjnego ścisłym nadzorem jakościowym;
• postępowanie zgodnie z wytycznymi funkcjonującego systemu HACCP – Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punków Kontroli;
• systematyczne prowadzenie badań fizykochemicznych, mikrobiologicznych i organoleptycznych surowców i produktów gotowych;
• spełnianie wymagań dotyczących ochrony środowiska;
• ciągły monitoring procesów, od których zależy jakość wyrobów;
• zatrudnianie pracowników – specjalistów oraz zapewnienie odpowiednich warunków pracy;
• systematyczne i planowe szkolenie wszystkich pracowników;
• realizacja zamówień zgodnie z wymaganiami klientów.